Trajtimi i sindromës së tunelit karpal

Trajtimi i sindromës së tunelit karpal

Sindroma e tunelit karpal është një sëmundje e zakonshme që shkakton dhimbje, ngurtësi dhe shpim në pëllëmbë. Gjendja shfaqet kur një nga nervat kryesorë në pëllëmbë – i ashtuquajturi medianus, është i shtrydhur ose i ngjeshur në rrugën e tij përmes kyçit të dorës.
Tuneli karpal është një kanal i ngushtë në kyçin e dorës. Fundi dhe faqet e kanalit formohen nga kockat e vogla të kyçit të dorës të quajtura kocka karpale, ndërsa çatia e tij përbëhet nga një brez i ngurtë i indit lidhës i quajtur ligament transverzal. Përmes kanalit nëpër të kalojnë tendonët fleksorë të dorës dhe medianus, i cili është shumë i ngurtë. Medianus është përgjegjës për ndjeshmërinë e gishtit të madh, gishtin tregues, të tretit dhe gjysmën e gishtit të katërt, si dhe bazën motorike të gishtit të madh.

Në sindromën e tunelit karpal, nervi medianus pëson presion që shkakton dhimbje, ndjesi shpimi gjilpërash, dhe dobësie të pëllëmbës së dorës në atë masë sa pacienti ka të ngjarë të fillojë lëshimin e sendeve nga dora e tij. Me kalimin e kohës, hipertrofia e muskujve të kyçit zhvillohet rreth bazës së gishtit të madh (i ashtuquajturi muskul tenor). Faktorët e rrezikut përfshijnë trashëgiminë, përkuljen përsëritëse të pëllëmbëve të duarve dhe krahëve, mbingarkesën e duarve, shtatzëninë, disa sëmundje sistemike si diabeti, artriti reumatoid dhe çekuilibrimi i tiroides. Simptomat e sindromës së tunelit karpal rriten me kalimin e kohës dhe mund të çojnë në dëmtim nervor.

Sindroma e tunelit karpal diagnostikohet nga ekzaminimi fizik i pacientit me teste të ndryshme specifike ekzaminimi, dhe përdoren gjithashtu procedura diagnostikuese si ultratinguj, EMG (elektromografi), rreze X dhe imazhe të rezonancës magnetike.

Trajtimi i sindromës së tunelit karpal fillimisht përfshin imobilizimin e kyçit të pëllëmbës së dorës duke veshur ortoza të ndryshme që parandalojnë lëvizjet e kyçeve dhe marrjen e NSAIDs ilaçeve anti-inflamatore, si dhe ndryshimin e aktiviteteve të përditshme dhe profesionale që shkaktojnë aktivitetin e përditshëm dhe profesional të nervit në tunelin karpal. Përdoren edhe procedurat e terapisë fizike. Sindroma e tunelit karpal gjithashtu trajtohet me administrim topik të injeksioneve kortikosteroide anti-inflamatore, por më shpesh efekti i tyre nuk është afatgjatë.

Nëse trajtimi konservator nuk arrin të lehtësojë simptomat e sindromës së tunelit karpal, fillohet trajtimi kirurgjikal. Trajtimi kirurgjik i takon grupit të kirurgjisë një ditore dhe zakonisht kryhet nën anestezi lokale duke vendosur një pranga në krah për të punuar në një fushë pa gjak. Një prerje e vogël është bërë në pjesën e brendshme të kyçit të dorës (rrënjën e pëllëmbës) dhe vizualizohet ligamenti tërthor që mbulon tunelin karpal. Ligamenti tërthor është prerë, duke u shtrirë në tunelin karpal dhe dekompresionin nervor mesatar. Prerja kirurgjikale qepet më pas dhe bëhet një mbështjellje kompresive në dorë. Pas 10 deri 15 ditësh penjtë hiqen nga plaga .Ligamenti tërthor do të shërohet me kalimin e kohës por do të ketë më shumë hapësirë në tunelin karpal dhe nervi nuk do të vuajë. Në periudhën pas operacionit, duhen disa javë deri në muaj që funksioni i plotë dhe lëvizjet e dorës dhe kyçit të kthehen.