Sa e rëndësishme është të ruani shëndetin e prostatës?

Sa e rëndësishme është të ruani shëndetin e prostatës?

 

Urologjia është një specializim që merret me çrregullime dhe sëmundje të traktit urinar te burrat dhe gratë. Organet që bien nën urologji përfshijnë veshkat, uretrat, fshikëzën, uretrën dhe organet gjenitale mashkullore; penisin, skortumin, testikujt dhe prostatën.

Urologjia trajton një mori sëmundjesh dhe probleme krejtësisht të ndryshme si gurët në veshka, hipertrofia e prostatës, kanceri i prostatës, impotenca dhe sëmundjet seksualisht të transmetueshme; vazektomia kryhet gjithashtu kryesisht nga urologët.

Me plakjen tek burrat, shanset për kancer të prostatës janë në rritje. Përveç kancerit jo melanoma, kanceri i prostatës është kanceri më i zakonshëm tek burrat. Ky është shkaku i dytë kryesor i vdekjes nga kanceri te burrat. Sidoqoftë, me përparimet në shqyrtimin dhe trajtimin e kancerit, shkalla e vdekshmërisë për kancerin e prostatës po zvogëlohet. Testi PSA ndihmoi mjekët të gjejnë dhe trajtojnë kancerin e prostatës, i cili përndryshe mund të mos ishte zbuluar.

Ushtrimi i rregullt dhe një dietë e shëndetshme janë po aq të rëndësishme për shëndetin e prostatës sa për shëndetin kardiovaskular. Ushtrimi mund të minimizojë rrezikun e kancerit të prostatës (BPH) dhe kancerit. Ushqimi i shëndetshëm, veçanërisht ushqimet që përmbajnë likopen (si në domatet e gatuara), sojën, vitaminën D dhe E mund të zvogëlojnë rrezikun e zhvillimit të kancerit të prostatës.