Goja dhe dhëmbët: Si ta ruani shëndetin e zgavrës së gojës ?

Goja dhe dhëmbët: Si ta ruani shëndetin e zgavrës së gojës ?

 

Kujdesi gjatë gjithë jetës për gojën dhe dhëmbët mund të ndihmojë në parandalimin e problemeve përderisa po plakeni. Të kujdesesh për dhëmbët do të thotë ti pastrosh ato çdo ditë dhe të vizitosh rregullisht dentistin.

Foshnjat dhe fëmijët

Dhëmbët e parë pothuajse tërësisht formohen gjatë lindjes. Në fillim, këta dhëmbë “fshihen” nën mishrat e dhëmbëve. Këta dhëmbë janë të rëndësishëm sepse pasi të mbin, ata e lejojnë fëmijën tuaj të përtyp ushqim dhe të flasë. Seti i parë i dhëmbëve për fëmijë mban hapësirën ku dhëmbët përfundimisht do të bëhen të përhershëm. Ato ndihmojnë që dhëmbët e përhershëm të rriten siç duhet.

Ju mund të kujdeseni për dhëmbët e fëmijës tuaj duke ndjekur këto sugjerime:

Pastroni dhëmbët e fëmijës suaj çdo ditë, përdorni një furçë dhëmbësh për fëmijë.
Fëmijët nën 2 vjeç nuk duhet të përdorin pastë dhëmbësh. Në vend të kësaj, përdorni ujë për të larë dhëmbët e fëmijës tuaj.
Mos lejoni që foshnja juaj të flejë me një shishe biberoni. Kjo mund të lërë qumësht ose lëng në dhëmbë, gjë që mund të dëmtojë dhëmbët e fëmijëve.
Inkurajoni fëmijët e mëdhenj të hanë ushqime me pak sheqer, si psh. fruta, djathë dhe perime. Shmangni që ti jepni fëmijës suaj sheqerka ngjitëse.
Mësoni fëmijët se si t’i lajnë dhëmbët në mënyrën e duhur.
Trajtoni rregullisht fëmijët tuaj tek dentisti. Rekomandohet që fëmijët të vizitojnë dentistin e tyre nga mosha 1 vjeçe.

Të rriturit

Vazhdimi i një kujdesi të mirë oral dhe dentar si i rritur mund t’ju ndihmojë të shmangni humbjen e dhëmbëve, mishrat e dhimbshëm ose probleme të tjera. Nëse keni probleme me dhëmbët tuaj ose shqetësoheni për gojën tuaj, vizitoni menjëherë mjekun ose dentistin tuaj.

Këtu janë disa gjëra të dobishme që mund të bëni:

Lani dhëmbët tuaj të paktën dy herë në ditë.
Mos pini ose përtypni duhan.
Pyesni mjekun tuaj nëse ilaçet tuaja kanë efekte anësore që mund të dëmtojnë dhëmbët tuaj. (Për shembull, disa ilaçe mund të shkaktojnë që të keni një gojë të thatë.)
Vëzhgoni plagët që nuk shërohen, irritojnë mishrat e dhëmbëve ose ndryshime të tjera.
Vizitoni dentistin tuaj çdo 6 muaj për kontrolle të rregullta dhe pastrim.

Kur të vizitoni një dentist

Nëse keni dhimbje në gojë ose dhëmb, mos e injoroni. Vizitoni një mjek apo dentist. Sa më gjatë të prisni, aq më keq mund të jetë për ju. Ju gjithashtu duhet të vizitoni dentistin tuaj dy herë në vit për të pastruar dhëmbët.