Entropia – Trajtimi kirurgjikal

Entropia – Trajtimi kirurgjikal

Entropia – Trajtimi kirurgjikal

Prim. Dr. Dobrilla Andonovska

Specialist i kirurgjisë plastike dhe rikonstruktive

 Entropia paraqet prishje e pozicionit të qepallës me anë të së cilës skaji i qepallës është drejtuar drejt zverkut të syrit, duke bërë që qerpikët të gërvishten vazhdimisht dhe të dëmtojnë mekanikisht kornea.

Acarimi i vazhdueshëm çon në siklet, djegie, dhimbje, shqyerje të syrit, zhvillim të mëtutjeshëm të konjunktivitit kronik, erozionit të kornesë, ulçerës së kornesë, duke rezultuar në cikatrikën e kornesë që çon në ulje të shikimit, dhe në kronikë dhe verbëri.

Malpozicioni shpesh ndodh në qepallat e poshtme, dhe mund të jetë i njëanshëm ose i dyanshëm (me entropi kongjenitale te fëmijët).

 

Entropia më së shpeshti paraqitet në popullatën më të vjetër si rezultat i ndryshimeve degjenerative në strukturën lidhëse të qepallës dhe hipertrofia e muskulit okular të orbularis.

 

Përveç ndryshimeve evolucionare që janë mbizotëruese si faktor etiologjik, entropia mund të jetë kongjenitale, më shumë traumatike për shkak të shfaqjes së cikatrikëve ose dhëmbëzimeve (më së shpeshti për shkak të djegieve kimike ose të disa operacioneve kirurgjikale në fraktura orbitale – zgavër okulistike), zgavër neurologjike veçanërisht me trachoma, ilaçe për përdorim kronik të pikave topike për të trajtuar glaukomën ose presionin e ngritur të syrit.

Entropia mund të ndodhë edhe në sindromën e Graves(si pjesë e malabsorbimit për shkak të ophthalmopathies në këtë sëmundje tiroide), gjithashtu në lidhje me sindromat e tjera të tilla si Sindromi Oculocerebrofacial i Kaufman, pastaj në Sindromën e Mobius, në Raste të rralla shkakton cikatrizim), raste të rralla të fëmijëve me Cutis Laxa, si dhe te fëmijët me paresë të izoluar periferike të fytyrës (ndryshe nga e njëjta sëmundje e të rriturve kur ectropioni ndodh me kthimin e qepallës nga jashtë). ).

Në mënyrë konservatore, entropia senile e qepallave të poshtme mund të trajtohet me aplikim aktual të Toksinës Botulinum-A, por korrigjimi i arritur i malozitetit nuk është i një natyre të qëndrueshme.

Ekzistojnë disa metoda operative për trajtimin e entropisë. Në One Hospital ne aplikojmë teknikën “tarsal lateral strip”.

Kirurgjia tek të rriturit kryhet në anestezi lokale, ndërsa tek fëmijët në anestezi të përgjithshme endotracheal.

Kjo teknikë operative siguron shkurtimin e qepallës dhe normalizimin e shfaqjes ekzistuese në pozicionin anatomik dhe fiziologjik të qepallës, pa shtrembërim këndor të distancës anësore të njëkohshme dhe pa ngushtim të mëvonshëm të hapjes palpebrale. E gjithë kjo çon në rezultate të shkëlqyera pas operacionit.

Pas operacionit rekomandohet që syri të mbyllet për 24 orët e para dhe përdorimi aktual i pikave dhe antibijotikëve, Ndërsa, para ndryshimit eroziv të kornesë, aplikohet lentë e kontaktit dhe terapia me epitelizim lokal.