Eho me ultrazë i ijeve të fëmijëve

Eho me ultrazë i ijeve të fëmijëve

 

Një ekzaminim ekokardiografik i ijeve te të porsalindurit ekzaminohet për të përcaktuar nëse ijet janë zhvilluar normalisht. Një nga problemet shumë të zakonshme të ijeve që mund të ndodhë gjatë formimit të nyjës para, gjatë dhe pas lindjes është displazia e zhvillimit të ijeve. Kjo do të thotë që zhvillimi i sipërfaqeve artikulare nuk është adekuate, kocka e kofshës nuk shtrihet siç duhet në dhe kyçja është e paqëndrueshme, ose në raste më ekstreme është e pranishme zhvendosja e pjesshme ose e plotë e kokës nga nyja (ije e fryrë). Mosarritja e njohjes dhe trajtimit të kësaj gjendje në kohën e duhur mund të çojë në pasoja të rënda për nyjet e ijeve. Displazia e zhvillimit të ijes ndodh në 1-3 nga 1000 të sapolindur, dhe është më e zakonshme tek foshnjat me një histori familjare të sëmundjes, fëmijët femra, të porsalindur, foshnjat e lindura në një pozitë të cerveksit dhe foshnjat e shtatzënive me oligohidramin prezent (sasi e reduktuar e ujit të fetusit) , si dhe shtatzënia binjake.
Një skanim ekokardiografik i ijeve është një metodë e shpejtë, e thjeshtë, e sigurt dhe pa dhimbje për të vizualizuar nyjet e ijeve. Në institucionin tonë, metoda me famë botërore Graf përdor teknikë të standardizuar dhe saktësisht numëruar sistemin e ndarjes së ijes për të vlerësuar zhvillimin neonatal. Sipas metodës Graf ekzistojnë katër lloje të ijeve, nga të cilat vetëm tipi I përfaqëson një ije të pjekur dhe të zhvilluar normalisht, ndërsa llojet II, III dhe IV kanë të bëjnë me shkallë të ndryshme të displazionit të ijeve dhe këto ije duhet të mjekohen.

Është e rëndësishme të dihet se suksesi i trajtimit për displazionin e ijeve varet nga sa herët fillon – nëse mjekohet që në muajt e parë pas lindjes deri kur kurimi i fundit të vijë në një mënyrë shumë më të thjeshtë joinvasive dhe më të shkurtër, dhe trajtimi përfundon me shërimi përfundimtar, ndërsa trajtimi në një moshë të mëvonshme është më komplekse, përfshin metoda më tërheqëse përfshirë trajtimin kirurgjikal dhe lë mundësinë e pasojave të mëtejshme të përbashkëta gjatë gjithë jetës si ekzaminim ultrasonografik të ijeve për të bërë rekomandim në kohë – është që ajo të jetë 40 ditë pas lindjes për të gjitha foshnjat, dhe ata me një histori familjare të sëmundjes ose diagnoza klinike të ijeve të paqëndrueshme pas lindjes edhe gjatë shtatë ditëve të para të jetës.