Aplikime intraartikulare

Aplikime intraartikulare

 

Osteoartriti është një sëmundje degjenerative e kërcit artikular i shoqëruar nga një komponent inflamator (zjarrmi). Procesi përfshin degradimin e kërcit artikular, por edhe sinovial, rimodelimin e kockës nënkondrale, degjenerimin e ligamenteve dhe strukturave të tjera intraartikulare (siç janë meniskun e gjurit) dhe hipertrofinë artikulare. Simptoma kryesore e osteoartritit është dhimbja, e ndjekur nga ulja e lëvizshmërisë së përbashkët e cila ndikon ndjeshëm në cilësinë e jetës.
Në trajtimin e osteoartritit, ose simptomës themelore të tij, përveç terapisë me ilaçe dhe procedurave rehabilituese fizike, injeksione intra-artikulare janë të rëndësishme.

 

Ekzistojnë disa lloje të injeksioneve intraartikulare dhe specialisti ortoped do të përcaktojë se cili injeksion është i përshtatshëm për trajtim në varësi të përparimit të osteoartritit, moshës së pacientit, ndërtimit të trupit, aktivitetit, stilit të jetës dhe komorbiditeteve eventuale.

Llojet e injeksioneve intra-artikulare

1. Injeksione kortikosteroide – përdoren për uljen afatshkurtër të dhimbjes në nyje (2-3 muaj) dhe zvogëlojnë procesin inflamator të nyjës. Për shkak të efekteve anësore të mundshme nuk rekomandohet përdorimi i tyre më shumë se dy herë në vit në të njëjtën nyje.

2. Përgatitjet e acidit hialuronik (shtesat e viskozitetit) – përdoren kur qetësojnë inflamacionin aktiv në nyje (janë gjithashtu një zgjedhje më e mirë sesa kortikosteroidet tek pacientët me diabet sepse kortikosteroidet ngrenë nivelet e sheqerit në gjak). Përgatitjet Hyaluronan ndihmojnë lëngun e përbashkët për të rifituar vetitë e tij normale dhe të veprojë si lubrifikantë dhe amortizues, d.m.th. si një pengesë për qelizat inflamatore në nyje, dhe madje mund të stimulojnë nyjën që të fillojë të shërohet më natyrshëm. Një trajtim qetëson simptomat për gjysmë viti në një vit, dhe nganjëherë më gjatë. Përdoret zakonisht në trajtimin e nyejve të gjurit, rekomandohet të merren një herë deri në dy herë në vit.

3. PRP – plazma e pasur me trombocite – bëhen nga gjaku i vetë pacientit, i cili është marrë siç duhet nga një venë, e centrifuguar dhe përgatitur me injeksion. Veprimi i tyre është të shfrytëzojnë faktorët e rritjes që gjenden në trombocitet që veprojnë në përgjigjen e imunitetit dhe zvogëlojnë inflamacionin në nyje. Avantazhi i kësaj metode është se është biologjike dhe autologe dhe mund të përsëritet me siguri shumë herë.

Injeksione intra-artikulare administrohen në kushte sterile – doreza sterile dhe pastrim steril dhe izolim i nyjës së trajtuar. Pas aplikimit, pacienti këshillohet të aplikojë fasha të ftohta në dore dhe të zvogëlojë aktivitetin fizik në ditën e trajtimit. Nëse është e nevojshme, injeksionet mund të kontrollohen me ultratinguj ose me rreze X.