Што предизвикува дебелина и прекумерна тежина?

Што предизвикува дебелина и прекумерна тежина?

 

Основната причина за дебелината и прекумерната тежина е енергетска нерамнотежа помеѓу внесените калории и потрошените калории.
На глобално ниво, има:
• зголемен внес на енергетски густа храна богата со маснотии
• зголемување на физичката неактивност, како резултат на сè повеќе седечка природа на многу работни позиции, менување на начини на транспорт и зголемување на урбанизацијата. Промените во начините на исхрана и физичката активност честопати се резултат на промени во животната средина и општеството поврзани со развој и недостаток на политики за поддршка во сектори како здравство, земјоделство, транспорт, урбанистичко планирање, животна средина, преработка на храна, дистрибуција, маркетинг и образование.
Кои се вообичаени здравствени последици од прекумерната телесна тежина и дебелината? Подигнатиот БМИ е главен фактор на ризик за незаразните болести како што се:
• кардиоваскуларни заболувања (главно срцеви заболувања и мозочен удар), кои беа водечка причина за смрт во 2012 година;
• дијабетес;
• мускулно-скелетни нарушувања (особено остеоартритис – високо оневозможувачка дегенеративна болест на зглобовите);
• некои карциноми (вклучително ендометријален, дојка, јајници, простата, црн дроб, жолчното кесе, бубрезите и дебелото црево).
Ризикот за овие незаразни болести се зголемува, со зголемување на БМИ. Детската дебелина е поврзана со поголема шанса за дебелина, предвремена смрт и инвалидитет во зрелоста. Но, покрај зголемените идни ризици, дебелите деца доживуваат тешкотии во дишењето, зголемен ризик од фрактури, хипертензија, рани маркери на кардиоваскуларни заболувања, отпорност на инсулин и психолошки ефекти.