Колку е важно да се чува здравјето на простата?

Колку е важно да се чува здравјето на простата?

 

Урологијата е специјализација што се занимава со нарушувања и заболувања на уринарниот тракт кај мажите и жените. Органи кои спаѓаат под урологија се бубрезите, уретерите, мочниот меур, уретрата и машките органи; пенисот, скротумот, тестисите и простатата.

Урологијата третира мноштво на сосема различни болести и проблеми како што се камења во бубрезите, хипертрофија на простатата, карцином на простата, импотенција и сексуално преносливи болести; вазектомијата, исто така, главно ја вршат уролози.

Со  стареењето кај мажите, се зголемуваат шансите за рак на простата. Покрај рак на не-меланом, карциномот на простата е најчестиот карцином кај мажите. Тоа е втора водечка причина за смрт од рак кај мажите. Сепак, со напредокот во скринингот и третманот на рак, стапката на смртност за рак на простата се намалува. Тестот за ПСА им помогна на лекарите да пронајдат и третираат рак на простата, кои во спротивно можеби не биле откриени. Редовното вежбање и здравата исхрана се исто толку важни и за здравјето на простатата, како и за кардиоваскуларното здравје. Вежбањето може да го минимизира ризикот од проширување на жлездата на простатата (БПХ) и карцином. Здравото јадење, особено храната што содржи ликопен (како во зготвените домати) , соја, витамин Д и Е може да го намали ризикот за развој на рак на простата.